2015. július 31., péntek

Az ellentétek vonzzák egymást – Bill Manhoff: Bagoly és cica

A könyvesboltban dolgozó, szabadidejében regényíró Felix és a butácska, magát modellnek valló Doris tűz és víz, ám életük összefonódásának oka mégis az, hogy semmi közös nincs bennük. Annak köszönhetően, hogy beárulják egymást a házmesternél, Felix már arra kapja fel a fejét, hogy „a saját lakásában terrorizálja egy prostituált, akinél nincsen átmenet hidegháború és zaklatás között”. De az egymásra találás folyamata nem merül ki ennyiben. Mindkét karakterszereplő erős egyéniség, s a könnyen mozdítható – két szobabelsőt színpadra festő, mégis egy összecsukható babaházra emlékeztető – díszletek között (tervező: Kálmán Eszter) kezdetét veszi a macska-egér játszma egymás megértéséért.


Ennek azonban különböző lépcsőfokai vannak, kiderül ugyanis: Felix mégsem olyan jó író, hisz mesterkélt érzelmeket és zavaros szimbólumokat használ, s Doris is inkább egy „szexuális Disneyland”, mintsem reklámfilm-színésznő. Viselkedése itt-ott a néző számára is nehezen elviselhető, hát még Felix számára, akinek együtt kell élnie vele! De egyikük sem hagyja magát, s végül egy másfél órányi csipkelődés után „bár a nap nem szokott köpködni”, happy enddel zárul a történet.


Bill Manhoff művét filmről is ismerhetjük, amelyben Barbara Streisand és George Segal alakítja a párost. Pelsőczy Réka rendezésében Jordán Adél és Szabó Kimmel Tamás szereplésével a Városmajorban is egy szórakoztató előadás részesei lehettünk. Rengeteg poént tartogat tarsolyában a produkció, és egy nagyon élvezhető, gondokat feledtető estét nyújt a közönségnek.

Halasi Vivien
(Fotók: Takács Attila)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése