2015. augusztus 25., kedd

Varázslatos utazás Michel Legrand világába

Igazi örömzenélésnek lehettek szem- és fültanúi mindazok, akik a tikkasztó hőség utolsó napján, augusztus 15-én, szombaton a Városmajori Szabadtéri Színpadhoz látogattak, hogy Michel Legrand-dallamokat hallgassanak meg kiváló zenészek előadásában.

Itt valami különleges dolog készül – gondoltam magamban, mikor a helyszínre érkeztem, látván a rengeteg embert, akik nemcsak az eseményt tisztelték meg szebbnél szebb ruhakölteményeikkel, de lelküket is ünneplőbe öltöztették. Másképp nem is lehetett volna befogadni azt a különleges koncertélményt, amivel Malek Andrea énekesnő, Roby Lakatos hegedűművész, Oláh Kálmán zongoraművész, a Mendelssohn Kamarazenekar muzsikusai, valamint a Midnight Trió ajándékozta meg a hallgatóságot.


Nemsokkal nyolc óra után a Midnight Trió nyitotta meg a közel kétórás koncertet egy saját szerzeménnyel. A zenekar tagjai: Oláh Kálmán zongoraművész, Egri János nagybőgő és Balázs Elemér dob – jól összeszokott csapatként teremtette meg a koncert alaphangulatát, de nem is volt nehéz dolguk, hiszen – mint a koncerten megtudtuk –, huszonöt éve muzsikálnak együtt.

Oláh Kálmán köszöntötte az egybegyűlteket, közben pedig a színfalak mögül, a rendkivüli tehetséggel megáldott és mindig elbűvölő Malek Andrea kukucskált ki, aki olyan pozitív kisugárzással és mosollyal lépett színre, ami után azt érezhette az ember, hogy teljesen mindegy milyen zenét is hall ma este, már ezért a jókedvű, bájos hölgyért érdemes volt eljönnie. Legrand csodálatos zenéit nemcsak azok ismerik, akik nyomonkövették a világhírű francia zeneszerző munkásságát, hanem sok dallam ismerős lehetett Barbra Streisand előadásából is, amelyek különböző nagysikerű filmekben csendültek fel, így például dalokat hallhattunk az 1983-as Yentl című zenés filmből is.


Az est folyamán hallható volt a Once Upon a Summertime; a Watch What Happens, a Windmills of Your Mind, a Papa Can You Hear Me, a What Are You Doing the Rest of Your Life, a How Do You Keep the Music Playing, és az I Will Wait for You is.

Legrand muzsikái nemcsak különleges, szívetmelengető hangzásukról híresek, de rendkivül jó szövegek is készültek a dalokhoz, amelyek közül nemcsak angol nyelvűeket hallhattunk, de magyarul is felcsendült néhány.

A koncert felénél újabb kiváló művész csatlakozott a fellépőkhoz, az ördög hegedűse, Roby Lakatos olyan varázslatos módon szólaltatta meg hangszerét, hogy az hol sírt, hol nevetett, kacérkodott, elbűvölt és elringatott. Roby Lakatos minden porcikájában a zene lüktet, erről most élőben is megbizonyosodhattunk.


Az est zenei producerének, Oláh Kálmánnak köszönhetően remek hangszereléseket hallhattunk, amelyek új perspektívákból világították meg Legrand kompozícióit.

Az esemény végeztével megérdemelten szólt a vastaps, de két születésnapost is köszönthettünk Balázs Elemér és Roby Lakatos személyében. Utóbbi ezen az estén ünnepelte 50. születésnapját.

Kovács Eszter
(Fotók: Barcsik Géza)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése