2015. augusztus 10., hétfő

Jótékonysági komolyzenei koncert vasárnap este – Vásáry Tamás és a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar

A Budapesti Nyári Fesztivál igazán különleges és egyedi produkciókkal látja el a nézőit. Különböző műfajok, előadások, koncertek közül lehet választani, így a komolyzene-kedvelők sem maradnak program nélkül.

Sajnos semmilyen hangszeren nem tudok játszani, de évente egy-két alkalommal azért eljutok komolyzenei koncertre. Nem akartam elszalasztani ezt a lehetőséget sem, kíváncsi voltam a fiatalokra, illetve Vásáry Tamás Művész Úrra karmesterként – zongorajátékához már több alkalommal volt szerencsém. 

A koncert elején az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának művészeti igazgatója, Váradi Judit köszöntötte a közönséget. Megtudtuk, hogy az idén 15 éves Kodály Zoltán Ifjúsági Zenekar ez alkalommal fellépő 67 szerencsés fiatal zenészét 26 országból, több mint 200 jelentkező közül választották ki. A felkészülésre mindössze két hét állt rendelkezésre, a Nyári Akadémiának idén is Debrecen adott otthont. A turné első állomása (egyben a Nyári Akadémia záróeseménye) a debreceni Kölcsey Központ volt július 25-én, a második állomás lett a július 26-i városmajori. Programismertető hallottunk még (Erkel: Hunyadi László - nyitány; Kodály: Galántai táncok; Csajkovszkij: V. szimfónia), és kezdetét vette a koncert.


Tulajdonképpen a zenekaralapító Vásáry Tamás miatt jöttem. Léteznek olyan művészek, akiket öröm látni és hallani – legalább egyszer az életben. Ő (is) egy igazi MŰVÉSZ. 8 évesen Mozart K. 107-es D dúr zongoraversenyét játszotta, ekkor ismerkedett meg Dohmányi Endrével, aki tanárává vált. Kodály Zoltánnal és Annie Ficherrel dolgozott együtt, karmesterként pedig több mint 100 zenekarral. Számtalan díjjal és kitűntetéssel rendelkezik (Príma Primissima; Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal; Magyar Kultúra Követe; Nemzet Művésze; UNESCO Mozart Érem; London Collage of Music és aRoyal Academy of Music tiszteletbeli tagság, stb).  

A karmester által egy, a mikrofonokra tett humoros megjegyzés után kezdetét vette a közel két és fél órás koncert. A Hunyadi László c. művet ismerem, így át tudtam adni magam zenének. Kellemesen csengett. Szinte hihetetlen, hogy amit hallottam, valóban két hét intenzív gyakorlás és munka eredménye. Tökéletesnek is mondhatnám. A műsor elején a fellépők között elég sok izgulós, feszült arcot véltem felfedezni, akik az est folyamán egyre oldottabbá váltak. Rövid szünet után került sor Csajkovszkijközel 55 perces V. szimfóniájára. Csajkovszkijról mindig A hattyúk tava és a Diótörő jut eszembe. A zenemű elején még tudtam követni az eseményeket, de egy idő után már nem sikerült koncentrálnom. Ez nem a művészek hibája volt, hanem az enyém – az ismeretlen művet nem tudtam átélni, átérezni. 

Bolyki Zoltán betanító karmester is színpadra lépett, virágcsokrot kapott. Vásáry Tamás is egy gyönyörű fehér kardvirág költemény tulajdonosa lett. 


Ráadás következett, néhány igazán rövid részlet erejéig: a Diótörőből a Virágkeringő, a Trepák orosz tánc, valamint Brahms V. Magyar tánca
A zenészek már kezdtek fellélegezni, megkönnyebbülni, amikor Vásáry nagy meglepetést okozott nekik. Újra kellett játszaniuk az V. szimfónia utolsó tételét, mely a karmester szerint nem sikerült olyan jól, mint a többi. Lapozás a 472. oldalra – a karmester, aki minden zenemű után szinte a teljes zenekarral kezet fogott, ezúttal elégedett volt. A fiatalok tehetségesek voltak, Vásáryról sugárzott a tekintély, az alázat, a szigorúság, a türelmesség és a kedvesség. Valamiféle varázslat lengte körül.

A turné folytatódik: Gyula, Galánta, Prága... 

Bánhidi Viktória
(Fotó: Geberle Berci)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése