2015. augusztus 11., kedd

LÁTVÁNYOS KOKTÉLPARTI – ínycsiklandó revü-cirkusz az éjszakában

A budapesti kultúrafogyasztók egyelőre félve járnak el olyan rendezvényekre, ahol nem a saját kedvenc művészeiket láthatják. A nemzetközileg jegyzett BOR Productions hiába van jelen világvárosok és turistaparadicsomok nagyszínpadain, nálunk eddig nem szerepeltek, így nem számítanak húzónévnek. A Budapesti Nyári Fesztivál marketingcsapatának munkáját dicséri, hogy az Ooh La La címen futó nagyszabású produkció mégis megtalálta a maga közönségét, és végül teltháznyi kíváncsi néző gyűlt össze a hűvös idő és a késői kezdés ellenére. Talán öt-tíz perc kellett, hogy a fenntartásoktól sem mentes várakozás lelkes éljenzésbe csapjon át. A nyúlánk LED-falakkal körbevett tágas színpadot egyszerre a Crazy Rogue táncformáció szemkápráztató antréja töltötte be. A Britain’s Got Talent tehetségkutató 2014-es felfedezettei az este visszatérő fellépőiként elsősorban azért feleltek, hogy egy Moulin Rouge-szerű párizsi mulatóba képzeljük magunkat. A gusztusos (részben magyar) lányokból és fiúkból álló csapathoz később Alexandra Peck énekesnő csatlakozott, aki kellemesen újszerű feldolgozásokban adott elő néhányat a közelmúlt legnagyobb slágereiből. A kánkánt sem megvető ötletes koreográfiák a koncertturnékon edzett Nathan Clarke profi munkái. Díszlet hiányában kiemelt szerep jutott a folyamatosan cserélgetett, élénk színű és változatos formákba hajtogatott (a táncosok tökéletes alakját kihangsúlyozó) jelmezeknek: hiányérzetünk e téren sem lehetett. A revü részt kipipáltuk, de hol marad a cirkusz?


A vendégjáték legnagyobb érdeme, hogy az alapvetően régi hagyományokra építő fesztiválhelyszínen bemutatja a szórakoztatóipar utóbbi években felfuttatott friss szenzációját, az újcirkuszt; ráadásul úgy, hogy egy konzervatívabb ízlésű közönség is azonnal rákapjon. A MüPa és a Trafó programjában évek óta sikerrel szereplő, és egyre nagyobb rajongótábort maga köré gyűjtő műfaj néhány nyárestének köszönhetően bekerült a szélesebb köztudatba is, így mostantól garantáltan lesz rá kereslet a szabadtéri fesztiválokon.

          

Négy külön történet, drámával és humorral elmesélt kalandok. Az úgynevezett levegő szám a légi akrobatika és a tangó izgalmas párosításának hat: a magasba húzott kötelekbe kapaszkodva táncolják. Az ölelkező, kergetőző, verekedő „párkapcsolati repülés” kockázatos játéknak mutatja a férfi-nő viszályt. Az orosz-ukrán páros, Suren és Karyna egyenrangú felekként vesznek részt az életüket kockáztató, szenvedélyes légyottban. Hasonló alaphelyzetre épít a személyes kedvencemnek választott Rolling Wheel, azaz a hatalmas gördülő kereken egyensúlyozó két magyar artista: Németh Zsófi és Nagy Feri. A forrón lüktető zenére lenyűgöző kecsességgel káprázatos mutatványokat prezentáló duó valójában egy fülledt hangulatú első randi lepedőakrobatáit játsszák, akik a gátlásaikat hátrahagyva igyekeznek lenyűgözni a másikat, egyúttal felülmúlni saját magukat. Ugyanebbe a sorozatba illeszkedik az El Tango de Roxanne, az apró körszínpadra felpakolt görkorcsolyás szám, amelyben az alapító-producer Steve Bor lánya, Valentina és Matt száguldanak körbe-körbe, amíg a zene szól. A külvilágot kizárják, egymásba kapaszkodnak, egyre feljebb tornásszák a tétet, nem ismerik a lehetetlent. A végén szinte azt várjuk, hogy elemelkedjenek a földről és a semmibe tűnjenek. A negyedik artistaszám az előbbiekhez képest kakukktojás, és a párizsi tematikához sem passzol, de hamar megbocsátunk a Men In Black négy ukrán atlétájának, akik észbontó könnyedséggel dobálják egymást és szaltóznak le-föl, majd kezdik elölről az egészet, miközben nekünk pislogni is alig maradt időnk. A végén nyugtázzuk: a cirkuszt a legjobbak képviselték ezen az estén.


Műsorvezetőként Kolovratnik Krisztián állt helyt férfiasan.

A produkciós iroda honlapjának tanúsága szerint a magyar-ausztrál származású BOR família ehhez hasonló merész műfaji hibridekkel robbant be a showbizniszbe. Másik nyerő ötletük, hogy egy-egy nemzet sajátos tánc- és zenekultúrájára fűznek fel műsorszámokat, és ahhoz álmodnak látványos színpadképeket. A sorozat eddigi darabjai a London Calling, a Bella Italia, és a spanyol Viva! Egy kis szerencsével egyszer majd elkészül a magyar válogatás. 

Az aktuális évadot az idén elhunyt alkotótársnak, Kim Bornak ajánlották.

Hegedűs Róbert
(Fotók: Takács Attila)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése