2014. június 10., kedd

Piszkos Fred, a kapitány - Könnyed nyáresti szórakozás a Városmajorban

Rejtő Jenőt sokan, sok formában próbálták már feldolgozni. Aki belefog bármely művének színpadra állításába, kemény fába vágja a fejszéjét.

fotó: Kaiser Ottó

Erre rácáfolva, a Piszkos Fred, a kapitány Sas Tamás rendezésében egy jól eltalált, modern szemléletű, humoros előadásra sikeredett. A Városmajori Szabadtéri Színpad tökéletes helyszínt biztosít a musicalhez, mely hűen Rejtőhöz, a ponyvairodalom színpadi változataként értelmezhető: könnyen emészthető, jókedvű és finom karakterrajzokkal machinál. A szereplőkről süt, hogy jól érzik magukat a színpadon. Piszkos Fred szerepében Bezerédi Zoltánt láthatjuk. A mogorva, zsémbes fregattkapitány hiteles, bár Bezerédi néhol szöveget téveszt és javít, ami sajnos kizökkenti a közönséget is. A szereplők közül Miller Zoltán, vagyis Fülig Jimmy emelkedik ki leginkább. Egy zseniálisan eltalált, humoros karaktert úgy elevenít meg, hogy az ember nem bírja ki, hogy ne röhögjön sírva, akárhányszor csak megszólal. Számomra talán csak a Rejtő-fanatikusok által jól ismert Fülig Jimmy-féle beszédstílus hiányzott, de ez az előadás értékéből mit sem von le. Vándor Éva, Tunyogi Bernadett és Pető Zsófia, mint női karakterek brillíroznak. Kiemelendő szereplőnek tartom még a Herceget alakító Gulyás Hermann Sándort, akinek a mindig tiszta énekhangja fogott meg a leginkább. És micsoda rendezői fogás a Nessun Dorma (Verdi: Turandot) átirata! Zseniálisan eltalált szöveg, a világ leghíresebb operaáriájának dallamára. A dalok valóban jók, a táncos illetve akrobatikus elemek viszont egy kicsit High School Musicalessé tették a darabot. Az Appril Projekt táncegyüttes közreműködése számomra nem vált tisztává. Egy tehetséges, összehangolt csapatról beszélünk, viszont a történet fonalához nem sok köze volt a táncnak – de nézni mindenképp jó őket.

A Piszkos Fred musical összességében könnyű kikapcsolódást jelent, jóízű nevetést, és a nyári színházi szezon abszolút jó megnyitását.

fotó: Kaiser Ottó

Forgács Ráchel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése